КРАТКА ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

В далечната 1891 г. на 20 Юли /по нов стил 2 Август/ на връх Бузлуджа се провежда Учредителния конгрес на социалдемократическата партия. Това е началото на организираното движение на социалдемокрацията в България.

На Втория конгрес през 1892 г. в град Пловдив в партията се оформят две крила:
– Българска работническа социалдемократическа партия /БСДП/ на Димитър Благоев и Никола Габровски и
– Български работнически социалдемократически съюз /БСДС/ на Янко Сакъзов, Константин Бозвелиев, Сава Мустафов и др.

На 10.02.1894 г. двете крила се обединяват и се образува Българската работническа социалдемократическа партия /БРСДП/.

На Х конгрес на БРСДП през 1903 г. партията се разцепва и се оформят две различни организации – БРСДП и добавката „тесни социалисти“ /т.с./ – последователи на Димитър Благоев и БРСДП и добавката „широки социалисти“ /ш.с./ – последователи на Янко Сакъзов.

През 1908 г. БРСДП /ш./ се преименува на БРСДП /обединена/.

През следващите години БРСДП/о/ участва в различни коалиции до 1934 г. когато след преврата начело с Кимон Георгиев е забранена заедно с останалите партии.

След 09.09.1944 г. позицията на партията не е единна, една част се обявяват за сътрудничество с Българската работническа партия – комунисти, други са резервирани.

През 1948 г. една част от ръководството се влива в БРП/к/ докато друга е изпратена в лагери или заминава в изгнание.През 1949 г. в Париж д-р Г. Петков възстановява Българската социалдемократическа партия /о/ и издава в. Свободен народ.

На 26.11.1989 г. седмина социалдемократи решават да възстановят публичната дейност на БРСДП/о/. Това са д-р Атанас Москов, д-р Петър Дертлиев, Виолина Лулчева, инж. Груди Панчев, инж. Александър Константинов, Руен Крумов, Михаил Петков.

На 07.12.1989 г. БРСДП/о/ става съучредител на Съюза на демократичните сили /СДС/.

​На 05.01.1990 г. в гр. София в зала „България“ се провежда Първата национална конференция на възстановената БРСДП/о/. На нея партията се преименува на Българска социалдемократическа партия /БСДП/.

На 31.03.1990 г. се провежда Втората национална конференция на БСДП. на която е приет Временен устав и програма. Утвърдено е ръководството: д-р Атанас Москов – почетен председател, д.р Петър Дертлиев – председател, инж. Груди Панчев – главен секретар и изпълнителен комитет от 12 члена.

След 1990 година БСДП участва автивно в политическия живот на страната като участва в различни по състав коалиции. Така за изборите за 37-мо Народно събрание се ражда коалицията Демократична алтернатива за републиката /ДАР/. На местните избори 1995 г. партията участва самостоятелно в местните избори и постига много добри резултати.

На 03.05.1996 г. БСДП подписва споразумението за създаване на Обединените демократични сили /ОДС/., или т.н. дясно СДС. На IX-та Национална конференция д-р Петър Дертлиев и част от Изпълнителния съвет ясно изразяват своите резерви по отношение участието в дясно формирование. В подкрепа на това мнение са и многократните неодобрителни сигнали изпращани от заседанията на Социалистическия интернационал. На Националния съвет през 1998 г. се взема решение за напускане на коалицията ОДС.

През последващия период една част от партията се присъединява към Българската социалистическа партия, други предпочитат да създадат нови партии със социалдемократически платформи.

Като заключение Социалдемокрацията в България, за разлика от почти всички европейски страни не намери своя път за реализация. Днес тя е разпокъсана на отделни партии и движения без съществено значение в политическия живот на България.

​ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „ОБЕДИНЕНА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ“

Политическа партия „ОБЕДИНЕНА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ“ е учредена на 08.09.2008 г. в гр. София. На Учредителната конференция присъстват 615 членове – учредители, представители от цялата страна. Приети са Устав и Програмна декларация. За Председател на новата социалдемократическа партия е избран Йордан Гергов.

През следващите години се изгражда новата структура на партията. Във всички области се създават Областни центрове с координатори. В повече от 160 общини се създават Общински организации на партията.

Извършената огромна организационна работа намира израз в Местните избори през 2011 г. На 08.09.2011 г. в „Радисън Гранд Хотел“ в гр. София са представени част от издигнатите кандидати за кметове, в това число кандидатите за кмет на гр. София, гр. Пловдив и гр. Шумен от областните градове и още 22 кандидат кметове на общини. За изборите партията се регистрира в 238 общински избирателни комисии в цялата страна.

За изборите на 23.10.2011 г. Партията издига 3 кандидати за кметове на Областни градове, 36 кандидати за кметове на общини, 157 кандидати за кметове на кметства, общински съветници в над 210 общини.

Добрата организационна работа и активната кампания дава резултат и на изборите Партията постига много добри резултати. Избрани са 11 кметове на общини, 16 кметове на кметства и 136 общински съветника.

Партията активно участва самостоятелно и в Парламентарните избори за 42-ро Народно събрание през 2013 г. , Изборите за 8-мия Европейски парламент през 2014 г.както и за Парламентарните избори за 43-то Народно събрание през същата година. На местните избори през 2015 г. Националната конференция на партията взе решение да не се участва самостоятелно и даде право на Общинските организации да вземат самостоятелни решения за самостоятелно участие или в коалиция, както и с кого да бъде коалицията. Това участие от една страна продължи традицията за участие в структурите на местното самоуправление, но от друга доведе до загубване на голяма част от популярността на партията и нейната разпознаваемост.

На Президентските избори през 2016 г. Обединена социалдемокрация категорично застана на страната на кандидата за президент Румен Радев и активно работи за неговото избиране.

На изборите за 44-то Народно сърбание се взе решение членовете на партията да гласуват по съвест. Същото решение се взе и за Местните избори през 2019 г. За Парламентарните избори за 45-то Народно събрание проведени на 04.04.2021 г. под влиянието на част от ръководството на партията се направи следващата голяма грешка и Обединена социалдемокрация влезе в коалиция с Политическа партия „Воля“. Отклоняването от традиционното място на социалдемокрациата – Ценър ляво – доведе до отлив на много симпатизанти на партията и до съмнения за последователността на следване на социалдемократическата идеология.
В политическия хаос в който се оказа България през 2021 г. логично партията не взе участие в Парламентарните избори за 47-мо Народно събрание на 14.11.2021 г., но твърдо и ясно изрази подкрепата си за избора на кандидата за втори президентски мандат Румен Радев. Привържениците на партията бяха организирани активно да работят в изборите за презедент. Това беше и момента в който ясно се оформи групата на няколко партиини членове, които работеха за другия кандидат за президент. Това особено се засили при провеждането на балотаж на 21.11.2021 г. и естествено доведе до освобождаването на част от ръководството на проведения на 30.04.2022 г. Национален съвет.
От своето учредяване до днес Обединена социалдемокрация се е старала да следва идеологията и традициите на Българската социалдемокрация. Партията с право и основание може да се счита последовател на д-р Атанас Москов и д-р Петър Дертлиев както и на всички българи работили за тази светла идея. От самото начало, както сочи и името на партията, тя се е борила за обединение на множеството социалдемократически партии и движения. За съжаление самолюбието на част от лидерите попречи през всичките тези години да няма постигнат реален резултат. Многократно бяха предлагани различни формати на сътрудничество – обединение, договорно партньорство, конфедеративен формат, но всички усилия останаха без резултат.

Въпреки всичко ръководството на партията и нейнете членове и симпатизанти ще продължат да работят за утвърждаване на ценностите на социалдемокрациата – СВОБОДА, СПРАВЕДЛИВОСТ, СОЛИДАРНОСТ, РАВЕНСТВО и за обединение на всички които милеят за Република България.