КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПП „ОБЕДИНЕНА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ“

ПП “Обединена социалдемокрация“ /ОСД/  е социалдемократическа партия позиционирана в ляво – център. Създадена е през 2009г. след обединението на по-голямата част от ПП „Евролевицата“, по-голямата част от ПП „БСДП“ и ПП „Българска единна социалдемократическа партия“ /БЕСДП/. Председател на ПП ОСД е Йордан Гергов. Към момента в партията членуват около 3000 членове от целия спектър на политическия и икономически живот – преподаватели, учители, лекари, инженери, бизнесмени и др. разпределени в 142 общински организации в цялата страна. Като най-силно влияние имаме в областите Софийска, Пловдив, Търговище, Бургас, Шумен, В.Търново, Враца, Видин, Благоевград, Плевен, Стара Загора, Ловеч, Смолян и Добрич.

От създаването на партията през 2009г. сме участвали в МИ 2011, 2015 и 2019. ПИ 2014 и 04.2021. ЕИ 2014 и 2019.

 • На МИ 2011 имаме най-голям успех – участвали сме в 169 общини, имаме избрани 113 общински съветници, 3 общински кметове – на Нови Пазар, Първомай и Попово. За листите за общински съветници сме изкарали около 46 000 гласа;
 • На МИ 2015 сме участвали в 114 общини, имаме избрани 102 общински съветника, 3 общински кметове – на Нови Пазар, Първомай и Кривидол. Като с наша подкрепа са избрани и още 6 кмета на общини – Попово, Кнежа, Сливен, Девин, Неделино, Рудозем и Пирдоп. За листите за общински съветници сме изкарали около 35 000 гласа;
 • На МИ 2019 сме участвали в 69 общини, имаме избрани 54 общински съветника и 1 кмет на община Ябланица. За листите за общински съветници сме изкарали около 21 000 гласа.
 • На ПИ 2014 участвахме като равноправен партньор в коалиция „БСП лява България“, като това ни е единственото участие като парламентарна партия, но не сме имали депутат.
 • На ПИ април 2021г. участвахме в коалиция с Воля, НФСБ, БСДП, БПЛ, РДП, ХДП, БЗНС. Като във всеки многомандатен избирателен район участвахме с наш представител, като по броя на преференциите и разпределението на гласовете за кандидатите за ОСД получихме 12 000 гласа.
 • На ЕИ 2014 участвахме в коалиция с ОБТ, Партия Либерали, ПД Социалдемократи, като образувахме коалиция „АБВ“ с представител в листата за евродепутати в лицето на проф. Апостол Апостолов от Бургас. За коалицията гласуваха над 90 000 гласоподаватели.
 • На ЕИ 2019 участвахме в коалиция с Воля, ЗС Ал. Стамболийски, НДПС. Представител в листата беше Кольо Парамов. За коалицията гласуваха над 90 000 гласоподаватели.
 • В изборите за Президент и Вицепрезидент през 2016г. официално подкрепихме президента Румен Радев и проведохме предизборна среща на националните ръководства на ПП ОСД, ДСХ и ПДС с г-н Радев в ресторант „Панорама“ на бул. „Дондуков“ в София.
 • С решение от м. април 2021г. на НПС на ПП ОСД официално подкрепихме президента Румен Радев за втори мандат и изпратихме Писмо за подкрепа до президентството.
 • На изборите за НС през м. юли 2021г. не участвахме официално в изборите, но подкрепяхме партиите от протеста в лицето на „Изправи се! Мутри вън!“ и ДБ.
 • От 2019г. ПП ОСД е една от малкото регистрирани политически партии, която участва във всички нови и частични местни избори. В последните частични МИ, които ще се проведат на 03.10.2021г. ПП ОСД издига кандидат – кмет на община Калояново, област Пловдив – като за кмет на общината нашия кандидат ще се бори срещу кандидатите на ГЕРБ, БСП и НФСБ и е с реални шансове за спечелване на изборите. Издигаме и кандидат – кмет на с. Копринка, община Казанлък. Нашият кандидат ще се бори с кандидатите на ГЕРБ и ДПС и е с реални шансове за спечелване на изборите. При бъдещо участие на ПП ОСД в проекта „Промяната продължава“ и при спечелване на Частичните МИ, това ще бъдат първите успехи на коалицията.

От създаването си до днес ПП ОСД е активен участник в политическия живот на страната, имали сме и имаме кметове на общини, зам. кметове на общини, кметове на кметства, председатели на Общински съвети и зам. председатели, като никога не сме участвали в държавното управление на национално ниво и не сме опетнени от властта, нашите членове са почтени и последователни във възгледите си и повече от 30 години не са изменили на Социалдемокрацията. На национално ниво имаме електорална подкрепа около 20 000 – 25 000 гласа и покритие на повече от половината общини в България.